Активното Слънце атакува: какви ще са отраженията върху природното равновесие

Днес слънцето навлиза в нова активна фаза. В началото на август на повърхността на звездата бяха регистрирани два гигантски протуберанса. Учените смятат, че сегашната активност на слънцето е само началото… Изглежда наистина е време да се помисли за запазване на баланса в природата.

Всичко съвпада – ръстът на слънчева активност, магнитните бури, пожари. За естествения парников ефект забравиха за известно време, когато парникът около планетата се изпълни с дим от бушуващите пожари. Смогът достигна почти до Космоса, в долните слоеве на стратосферата. В руския Център за наблюдение на Земята започнаха мащабни изследвания в тази област. По стените висят снимки на пожари от космоса.

Цялостната картина на бедствието тук виждат първи. Спътникът  „Метеор-М“ изпраща данни към Земята с разделителна способност от 50 и 100 метра, а «Ресурс-ДК» – от един до три метра.

„Виждахме тези огнища и тези пожари. Можахме да определим къде са те, каква е тяхната площ. Разбира се, тази информация е необходима и на местните власти“, – казва Нина Новикова, ръководител на Изследователския център за наблюдение на Земята .

Не без помощта на човека пожарите от 2010 г. запали звездата, наричана Слънце. Животът на светилото се подчинява на свой вътрешен ред. Като човека  слънцето спи и бодърствува. Пиковете на слънчевата активност са на всеки 11-12 години. Руският биофизик Александър Чижевски първи забелязва връзката между слънчевата активност и хода на историята. Учените все още се чудят – случайно ли е това или не е?

1905 година – максимум на слънчевата активност, през 1917 г. – максимум на слънчевата активност, 1928-29, също с максимална активност и най-накрая  1991 г., което особено ни засегнаа – също е годината с максимална слънчева активност „, – казва професор Сергей Аксенов.

Днес слънцето навлиза в нова активна фаза. Експлозиите са почти на всяка минута. В началото на август на повърхността на звездата са отбелязани два гигантски протуберанса. Експерти говорят за истинско космическо цунами! Което предизвиква магнитни бури. Но връх на слънчева активност ще настъпи през 2012-та и 2013-та години.

„Магнитните бури може да предизвикат земетресение. Тъй като по време на магнитни бури на Земята се освобождава огромна електромагнитна енергия. Възникват електрически потоци, които влияят върху силата на скалите. Те влияят на подпочвените води, карайки ги да се движат „, – обяснява член-кореспондентът на РАН Генадий Соболев.

Учените смятат, че сегашната активност на слънцето е само началото. Това е време да се мисли за съхраняване на баланса в природата. Проекти има достатъчно. Например, специална гигантска платноходка на геостационарна орбита, която ще прикрива Земята от слънчевите изригвания или спътници, които да предупредят за предстоящия катаклизъм. Според проекта „Арктика“, представен от Роскосмос, космически кораби от височина 40 000 мили ще наблюдават Северния полюс – кухнята на времето, както метеоролозите наричат Арктика.

„Ние виждаме, че без това вече не може, всички страни започват да се интересуват. Но не всички страни може да го направят „, – казва Анатолий Перминов, шеф на Федералната космическа агенция.

Глобалното затопляне на Земята е неравномерно. Ако на екватора  температурните промени са минимални и незабележими все още, в средните ширини и  особено около полюсите, става въпрос за повишаване на температурата с  1-2 градуса. Така че Арктика за учените е лакмус.

Ако не се предотвратят екстремните атмосферни явления, то за тях поне трябва да има ранно предупреждение. Проектът „Арктика“ предстои да се реализира в най-близко бъдеще. Първият спътник ще стартира в рамките на три години. Тогава руснаците, а и цялото човечество ще бъдат в състояние да посрещнат изненадите на природата напълно подготвени.

http://news.mail.ru/society/4279191/?lang=ru

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *