Америка, може би, запада, но не се отчайвайте..

Съединените щати се намират едва на  11-то място в класацията на списание   Newsweek „Най-добрите 100 страни в света.“ Има и друг тревожен сигнал: Според доклада на College ard, броят на младите американци, които са завършили висше образование, е намалял рязко. Някога САЩ бяха лидер  по този индекс в света, а сега са паднали до 12-то място, пише журналистът Майкъл Хирш.

Според изследване на списанието,  САЩ са загубили лидерство по доста показатели. Преди 10 години  САЩ са били лидери по ръста на БВП, средна консумация на домакинство, промишленото производство и обема на търговията, а в момента   едва се държат в горната четвърт на списъка, казва Джеймс Мейнийк, директор на  McKinsey Global Institute.

В областта на научно-практическите разработки САЩ са отново на дъното: Китай далеч надминава САЩ по броя на патентите за изобретения, както и по броя на инженерите, които получават дипломи за висше образование. В допълнение, Америка не се е възстановила от сериозното увреждане, причининено от  неудачната политика на  Буш. Вече никой не счита САЩ за образец за подражание, пише вестникът.

Но дори и при сегашното си състояние  силата на Америка е по-голяма, отколкото изглежда на скептиците, казва авторът.

„Същото може да се каже за международната система, която се основава на мощта на САЩ като основен стабилизиращ фактор“ – пише той, като обяснява, че в действителност САЩ нямат конкуренти.

Германия никога няма да си върнат пак ролята на световна сила. „Русия? Е, смятате ли, че фирмите  под ръководството на КГБ и организираните убийства на дисиденти – са един добър модел на управление? „- пита авторът.

Япония отдавна е една „Швейцария на Азия“ –   богата, но неутрална, а главната задача на ЕС – е да се противопоставя на разпада си. Китайският модел на авторитарен капитализъм едва ли е модел за някого, смята вестникът. Според учения от  Принстън Джон Айкънбери, който измерва степента на глобално влияние според съюзниците, САЩ сега имат 62, а Китай – не повече от два.

В списъка на 100-те най-добри страни на  първите места са Финландия, Швеция, Швейцария – все страни, чиито геополитически роли са близо до нула. Междувременно, в категорията за значими страни и сега Съединените щати задминават  Китай по всички основни индекси.

„Статистика абсолютно не отразява мълчаливата сделка, сключена в глобалната система: европейци и азиатци, с изключение на Китай, се отказват от сериозна военна сила и стратегическо надмощие, в замяна на признанието, че тази роля ще играе   САЩ“ – пише вестникът.

По този начин, тези страни поддържат високи стандарти на живот. Междувременно, американското военно господстващо положение ограничава агресивността в целия свят, което създава условия за глобализацията.

Основният въпрос сега е дали Вашингтон ще запази ролята си на „световен благодетел“, след като загуби икономическото си господство. По мнение на автора, мирният бунт срещу хегемонията на САЩ започва: по време на конференцията на ООН за климата в Копенхаген, Китай се опита да сключи споразумение с Индия, Бразилия и Южна Африка за блокиране на споразумението. Турция и Бразилия са предложили план за Иран, свързан с ядрената програма. Но силата на Съединените щати няма да намалее,  а глобалната система, създадена по модел на  САЩ, продължават да подкрепят по-голямата част от страните, заключава авторът.

Източник: Newsweek

Източник: Newsweek

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *