Die Welt: Страх от радиоактивен облак над Източна Европа

Официалните руски власти не може повече да отричат очевидното. Що се отнася до екологичните организации, те алармираха преди няколко дни: огънят достигна горите, където след Чернобилската авария са разпръснати радиоактивни вещества „- пише постоянният авотр на „Ди Велт“ Манфред Квирнинг.

310 хиляди от 1,2 милиона хектара от горите край Брянск са радиоактивно замърсени в различна степен.

Първоначално тревожната информация бе получена по-рано през седмицата от „Грийнпийс“, но бе опровергана от официалните представители на властите, продължава изданието.

Според Владимир Чупров, ръководител на енергийния отдел на „Грийнпийс“, опасност от повторение на радиоактивни отлагания с 20 годишна давност няма, но не бива да се подценява отрицателно въздействие върху организмите на хората чрез смесване на относително ниски дози радиация и отровни газове от пожара.

Управлениете на руския клон на организацията също разкритикува грешните решения на руските власти – по-специално, влезлият в сила през 2006 г. закон, който прави невъзможна ефективната защита на горите. Ескспертите критикуват и неправилната борба с огъня, се казва още в статията.

Вчера еколози предупредиха, попадналите в атмосферата радиоактивни частици може да достигнат и до Източна Европа. прес-секретарята на Федералната служба за радиационна защита на Германия Флориан Емрих обаче побърза да успокои съгражданите си, той каза, че за Германия заплаха от радиация не съществува.

Източник: Die Welt

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *