Феномен в Каварна: Стотици жаби се втурнаха към морето

В период на четири-пет дни гостите и жителите на Каварна бяха свидетелите на стотици зелени водни жаби в морето.

В момента в града е биологът д-р Николай Начев от Българското херпетологично дружество, който взема проби, за да обясни феномена. Според него е нужен по-мащабен проект, за да се установи как така жабите живеят и са толерантни към солена вода, предаде Фокус.

„Ние чухме хора от кръчмата да се оплакват, че е настанал световен катаклизъм и жабите са влезли в морето. Аз реагирах и отидох да видя какво става. Имаше много жаби наистина, но това продължи съвсем кратко и съм много любопитен дали изобщо някога пак ще се случи.

Иначе е имало големи дъждове в края на юни и началото на юли. Тук една лагуна, която е съвсем малка по квадратура, в момента се е разраснала като езеро, а тя държи огромна популация от жаби. После, когато са дошли големите горещини, явно там е спаднала квадратурата на самия воден басейн и затова се е случило това – да влязат жабите в морето. Но защо и как – тепърва ще изясняваме“, обясни биологът.

Подобно явление е наблюдавано по на север в Дуранкулашкото езеро, когато жабите са попадали в морето при наводняването на езерото.

„Докато това, което ние видяхме тук, е абсолютен феномен. Аз говорих с местните хора и те никога не са го виждали. Сега е въпрос на работа, да вземем проби и да видим точно какво става“, посочи биологът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *