Кошмарите от фантастичните филми оживяват в зловеща полицейска програма

Засега в САЩ и Британия… после …..

Софтуер, който помага да се предскаже къде и кога ще бъде извършено  тежко престъпление, е използван за пръв път във Великобритания.

Две полицейски звена са започнали тестване на сложна комплексна програма, наречена по филма на Том Круз – «Minority Report»  («Специален доклад“). В този филм се разказва за екстрасензи, опитващи се да спрат и арестуват престъпниците, преди да извършат престъпление.

Системата, известна като Crush Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History), оценява статистически данни за престъпления, както и актуална информация, профили на престъпници и дори метеорологични условия, за да се идентифицират потенциално опасни зони, където най-вероятно ще бъдат извършени престъпления,  .

Според The Observer, технологията наречена „аналитична проекция“, е посочена като ключов фактор за намаляване с 31% на престъпността като цяло  и с 15% намаление на дела на тежки престъпления в Мемфис, Тенеси.

Джон Уилямс, от подразделението за анализ на престъпленията в Мемфис казва: – „Това е повече превенция,  отколкото реакция срещу вече извършени престъпления. Програмата ви позволява да изпращате полицията предварително в район, където ще се извършат  престъпления.

Софтуерът е създаден от IBM, която инвестира $ 11 млрд. през последните четири години.

Марк Клевърли, ръководител на правителствената стратегия: „Програмата   прави това, което полицията винаги е правила, понякога просто по инстинкт – търси признаци, чрез които можем да предскажем, че вероятно може да се извърши престъпление. При това системата се различава от обикновения полицай по бързината на анализ на информацията“.

„‘Minority Report’ technology used by police to predict crimes“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *