Космически поглед: Огромно парче лед се откъсна от Гренландия

На 5-ти август 2010 год. огромно парче лед в размер около 251 кв.км се откърти от ледника Петерман, намиращ се по протежение на северозападния бряг на Гренландия.

Космическите снимки, като тази, получени от спътника „Аква“ на НАСА, показват, че ледникът е загубил около една четвърт от 70 километровия си „покрив. В новосформирания леден остров на 1 000 км южно от Северния полюс, се съдържа достатъчно прясна вода, за да обезпечи за всички в САЩ течаща вода в продължение на 120 дни, смятат изследователи от Университета на Делауеър.

Ледникът Петерман е част от ледения пласт в северозападната част на Гренландия. Дължината му е 200 км, ширината до 60 км. Стича се в басейна Хасла, където завършва с тънък, почти плосък език, плаващ по водата.

Езикът на Петерман е най-големият ледник в Гренландия. Този жив ледник се движи равномерно посока на океана с около 1 км на година. Спътниковите снимки, направени през последните няколко месеца показват, че в ледника има няколко пукнатини.

Това позволи на учените да предполагат, че неизбежно ще се разчупи. Изследователите са на мнение, че е трудно да се твърди, че причината за този феномен е глобалното затопляне. Данни з ледника и на морската вода под него започват да се събират едва от 2003. Първата половина на 2010 г. е най-горещата в историята на наблюденията.
Източник: НАСА, ЕКА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *