Лимитът от природни ресурси ще се изчерпа на 21 август

След няколко дни, на 21 август, жителите на Земята ще са пропиляли  целия капитал, който им е предоставила планетата. Хората са изразходвали водата, която спонтанно се възобновява във водоемите, тревата, която расте на пасищата, рибата от морета и езерата, културите от плодородната земя, горските дарове. В същото време няма повече  полезна площ за съхранение на отпадъците, започвайки с парниковите газове, които генерират климатичния хаос.

Тази ужасна статистика публикува независимата международна организация Global Footprint Network, която в продължение на много години изчислява влиянието на различните начини на живот върху околната среда. Тя сравнява разхищенията на човечеството за година и възможността на планетата за възстановяване ресурсите и, след такова  потребление.

Още след 22 август,  на следващия ден след изчерпването на природните ресурси на Земята, хората трябва да признаят околната  среда за фалирала, пише, позовавайки се на организацията, италианският  вестник La Repubblica. Но тъй като е невъзможно да се спре, а  алтернативите не се реализират, ние ще решаваме проблема, като го прехвърлим на нашите внуци, тоест оставяйки проблема на бъдещето.

Ние ще взимаме водата, която тече в подпочвените слоеве, от тези, които не нуждаят от дъжда. Ние ще засилим пасищното скотовъдство,  жертвайки полета и ливади в полза на пустините. Ние ще опустошим  морета и реки, улавяки повече риба и морски дарове, отколкото физически се възпроизвеждат. Ние ще продължи да губим всяка минута гори, равни по площ на 65 футболни игрища. Освен това, ние позволяваме парниковите газове да унищожават атмосферата и те ще ни  изгратя с топлина върху главите ни, като допринасят за появата на все по-чести наводнения и пожари, цитира статията InoPressa.

За да се спаси планетата е необходими не много


Според италианския учен Роберто Брамбила, за да се намали въздействието ни върху околната среда, се изисква малко: да ядем по-малко месо, а понякога да караме колело или да ползваме обществен транспорт, а не колата си.

Ние също трябва да погледнем към Китай и индийците, които използват само необходимото и остава повече от половината от планетните ресурси на разположение на други видове.

В противен случай, за да отговаря на нашите нужди в настоящите им нива, ще ни потрябва планета един и половина пъти по-голяма от Земята, заключава организацията.

По-рано Global Footprint Network изчисли: ако всеки живее като американците, ще има нужда от четири планети като Земята. След това изследователите разгледаха ситуацията в повече от 100 страни. Беше установено, че 80% от страните потребяват повече, отколкото може да им даде  собствената  територия. Те са унищожи запасите си импортират  ресурси от чужбина и активно замърсяват океана и атмосферата.

Европеецът средно консумира и изхвърля два пъти по-малко, но в дългосрочен план и това е непоносимо бреме за планетата. Най-слабо от всички консумират и замърсяват жителите на бедните страни като Малави, Хаити, Непал и Бангладеш. Средният гражданин там има само половин декар и това често не е достатъчно, за да се гарантира , че хората ще имат необходимата храна и подслон.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *