Лицето от Марс във висока резолюция

Тази снимка, вие вероятно няма да видите на корицата на популярно списание – пред вас е известното Лице от Марс  и това е най-детайлната снимка до момента, направена от  найдобрата камера HiRISE, от борда на   Mars Reconnaissance Orbiter.

И тук виждаме, че това наистина е връх на  плато. Това образование в областта Сидония на Марс най-вероятно е купол, който е отделен хълм, образуван от лава. Сравнете това изображение с оригинална снимка на Викинг Орбитър през 1976 г. (по-долу), която създаде невероятен фурор, включително и цяла  култура с нови теории, книги, ток шоу и дори пълнометражни документални филми. Уви, това е само хълм.

Ето и как еволюира снимката през годините и с напредъка на техниката:

А за онези, които все още не вярват, че Лицето от Марс е само един вулканичен хълм, нека погледнат това видео.

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.