Под Москва се пробуди вулкан

Спътникът на NASA Terra предаде сателитна снимка на пожарите   в Русия. С тези снимки експерти са установили, че димът от пожарите е достигнал стратосферата (25 км- височина, б.ред), а на някои места, бушува огън с такава сила, която предизвиква образуване на пирокумулативни облаци, които обикновено се формират по време на изригването на вулкан или ядрени опити.

Пожари в Русия са станали една от основните теми за дискусия, не само в страната, но и в чужбина. С помощта на американския спътник Тера, изведен в орбита през 1999 г. за да се събират данни за изследване на изменението на климата, от НАСА веднъж дневно провеждат цялостно изследване на повърхността на цялата планета на различни честоти, като се използва спектрорадиометъра MODIS (The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer). В сряда сателитните данни показват, че в Русия може да се видят 376 „горещи точки“, въпреки че, според съобщения в медиите, техният брой е около 520. Може би, спътникът не може да „види“ останалите пожари поради гъстия дим.

Най-голям брой огнища – 83 – Terra е фиксирал на територията на Рязанска област.

„Гладкият сиво-кафяв дим виси над руските пейзажи, напълно засенчващ земята. Очевидно е, че най-силен дим се издига непосредствено на югоизток от Москва „, гласи коментарът под снимката. Тя показва в червено огнищата на най-мощните пожари – те са разположени източно от Москва.

Както съобщават от НАСА, интензивността на огъня е достатъчно, за да се образвуат в ниската част на атмосферата, така наречените пирокомулативни облаци. Тези плътни облаци, които представляват кондензиран след охлаждане  горещ въздух, се издигат с мощен поток нагоре в резултат на пожарите.

Като цяло, тези облаци обикновено са образувани от потоци, движещи се нагоре, произтичащи от изригване на вулкан или ядрена експлозия.

Друг инструмент на Тера , широкоъгълният Спектрорадиометър  MISR (Multi-angle Imaging Spectroradiometer) показва, че димът от пожарите в Русия се издига на височина от 12 км и е на половината от повърхностния слой на Земята на атмосферата – стратосферата. Издигайки се на такава  височина димът може да преодолява големи разстояния и да повлияе на качеството на въздухана територии, намиращи се много далече и извън зоната на горски пожари. Може би това е причината димът да обгръща толкова големи територии в Русия.

http://gazeta.ru/science/2010/08/06_a_3405087.shtml

Related Posts

2 thoughts on “Под Москва се пробуди вулкан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *