Термосферата на Земята деградира аномално все повече

Един от най-важните за   живота на Земята слой на атмосферата деградира до безпрецедентни нива по непонятни причини.

Установена е дълбока деградация на един от слоевете на атмосферата на Земята – така наречената термосфера, простираща се между  80 и 800 км.

Температурата в термосфера може да се различава   в диапазона от  200 до  2000 К. Тази температура зависи от степента на поглъщане на ултравиолетовите лъчи в между  150 и 300 km, която се определя от процеса на йонизация на кислорода.

Следователно състоянието на термосфера зависи до голяма степен от активността на светлината.

Както съобщават от НАСА, за проучване на динамиката на термосферата,   изследователска група на Военноморската лаборатория на САЩ, водена от Джон Емерт е анализирала промените в  орбитите на 5 000 спътника, които са на височини от  200 до 600 km над Земята, за периода 1967-2010 година.

Деградацията в орбитите се дължи на аеродинамично съпротивление на термосферата.

Според НАСА, „колапсът“ на термосферата е 2-3 пъти по-дълбок от когато и да било преди в историята на космическите полети.

Освен това – разпадането на термосферата е по-дълбоко, отколкото може да се обясни с настоящите модели. Предполага се, че принос за намаляването и може да имат парниковите газове, но във всеки случай, наблюдаваният ефект не може да се обясни дори и с участието на всички възможни хипотези, които биха могли да обяснята не повече от 40 % от тези аномалии.

Резултатите от проучването са представени в Global change in the thermosphere: Compelling evidence of a secular decrease in density,  публикувано в Geophysical Research Letters.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *