В Москва от горещините умират три пъти повече хора

В Москва от ненормалните горещини рязко се е повишила смъртността. Това показва статистиката в столицата от погребалните бюра и крематориуми, които „работят в авариен режим“. Броят на смъртните случаи на ден се е увеличил три или четири пъти. Подобна ситуация имаше Европа през 2003 г., когато десетки хиляди души починаха от жегите.

В Москва в резултат на необичайно горещо време, което продължи повече от един месец рязко нарасна смъртността. Тази тенденция се усеща на пазара на погребални услуги. Броят на търсещите погребални услуги се е увеличил три пъти и поради това много клиенти, които искат да изпратят в последния им път близки и роднини, трябва да чакат по няколко дни.

Както казва за РИА Новости служителка на компанията „Ритуал РГС“, пиковите стойности на смъртността обикновено се появяват през есента, зимата и пролетта, а лятото поради значителното изнасяне на хората за почивка в чужбина или извън града броят на смъртните случаи намалява. „Но тази година бие всички „рекорди“ – броят на смъртните случаи се е увеличил три или четири пъти“, – казва тя.

Тя казва, че крематориумите „работят денонощно“, а някои от тях поради интензивен трафик забавят кремацията с дни. „Например, в обичайни дни в моргата влизат до десет мъртви, а през лятото тази цифра е дори по-ниска. Това лято последните десетина дни са по 30 „, – добавя служителката.

Основната причина за повишената смъртност служителите смятат повишена температура.

Въпреки това, градските власти опровергават информацията за рязкото покачване на смъртността.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *