Фантастика? Човек може да диша във водата

Може  ли да се диша под водата? Не и  без използването на балони с въздух. Оказва се, че не е точно така, защото учените, в сътрудничество с руските космонавти и американските астронавти твърдят, че на дълбочина от 500-700 метра  всеки човек може да се превъре в Ихтиандър*  без помощта на акваланг! Той ще може да живеят под водата като риба почти навсякъде. Единственото важно условие е … да се запълнят  белите му дробове с вода.

На дълбочина от петстотин- седемстотин метра човек вероятно ще бъде в състояние да получава кислород директно от водата. Изглежда невероятно, нали? Не се ли даватя всяка година хиляди хора? Може ли  водата да замени въздуха? Учените провеждат съвместно невероятен  опит.

Пълнят с вода прозрачен резервоар, добавят и малко сол. След това  плътно затварят резервоара и започват да нагнетяват в него кислород под налягане. След това, през междинна (шлюзова) камера вкарват в резервоара бяла мишка. Тя не може да изплува, защото е затворена херметически в резервоара …

Минава час, два, три. Мишката, колкото и странна да изглежда, диша. Да, да, тя диша под вода! И не  показва  признаци на тревожност. В случая белите дробове на гризача започват да  действат като хрилете на рибите, и да изтеглят кислорода от водата. Разбира се, за никаква кесонна болестта не може да се говори – защото азот във водата няма.

И така, първата стъпка към заселването на хора под водата е направена. Дали настпва ерата на водния свят?

*Ихтиандър е (от гр.: ????, ikhthuриба и ?????, androчовек) измислен персонаж, способен да живее под вода, главен герой в научнофантастичния роман „Човекът-амфибия“ на руския писател Александър Беляев [1], както и в едноименния филм, направен по книгата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *