Мравки-зомби вече 48 млн. години се подчиняват на гъби паразити

В близост до Дармщат (Германия), учени са открили най-ранните следи от гъбички, които управляват поведението на мравките за да постигнат собствените си цели и  „все още са живи и здрави“, пише The Guardian , позовавайки се на Biology Letters.

Залепвайки се за насекомото, гъбичките растат вътре в тялото му и започва да отделят в него вещества от групата на алкалоидите, които влияят на поведението на домакина. Тези мравки напускат колонията и сами се отправят в търсене на свежи листа или изпадат от гнездата си, които са разположени по дърветата.

„Най-страшен е заключителният етап на паразитното наказание – пише „Гардиън „: – в последните часове от живота си, засегнатите от гъбата мравки се движат от долната страна на листата, на които са захващат    с челюстите си на централната линия на листата, поставяйки така гъбата в най-удобно положение … Гъбите не могат да растат нито високо в короните на дърветата или долу в падналите листа, а заразените мравки често загиват  на листата между тези два слоя, където влажността и температурата са подходящи за  гъбите. Когато мравката умре, гъбичките израстват от главата и като образуват капсула, съдържаща спори и през нощта ги изстрелват в гората,  където могат да заразят други мравки „.

Според ръководителя на изследоването Дейвид Хюз от Харвардския университет, „това явление е широко разпространено.“

Все още не е ясно как работи този механизъм, при който „гъбата-паразит “ не просто  убива  домакина си, но подчинява  мозъка и мускулите му и чак след това го убива“, – казва ученият.

Източник: The Guardian

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *