Нашествието на медузите

Броят на медузите по естествен начин се увеличава на всеки 12 години. Следващите 4-6 години, той остава непроменен, а след това започва да намалява. Но през последното десетилетие тяхната популация и ареал се разширяват ускорени темпове. Медузи   все по-често попаднат в непривични  региони  и те се чувстват отлично на новото място. В този случай пришулците нанесят непоправима вреда на екосистемата.

Това лято в Москва река се появиха тропически медузи craspedacusta, чийто размери не превишават 3 cm Обичайните им местообитания са река Амазонка в Южна Америка, но днес те се  разселват постоянно на всички континенти.

Край бреговете на Япония броят на медузите се увеличава от 2002 г. насам. През последните десет години  щетите от това за японската икономика са $ 110.0 милиона годишно. Медузите отравят  рибата в пасажите , запушват тръбите в охладителните системи на местните електроцентрали.

През 1990 г.   видд малки медузи се размножават извънредно много в Черно море. Броят на медузите след това съставлява 90% от теглото на всички живи организми в басейна. Когато в морето се  появява друга медуза, но хищник –  beroe ovata, екологичното равновесие се връща към нормалното.

През 2002 г. на френската Ривиера медузите Пелагия скъсват рибарски мрежи с тегло над 2 000 кг. През 2008 г. от медузи, които нападат на крайбрежието на Тоскана, се налага да спасяват туристи.

Структурата на медузите
Медузите са сред най-древните форми на живот на Земята и са се появили преди повече от 600 милиона години и са се променили много малко през това време. Тези животни – роднини на морските анемонии и коралите нямат кости. Те се състоят от 95% вода, 3.4% – на сол, 1-2% – от протеин. Сърце, кръвоносна система и мозък нямат, нервната система е  просто невронна мрежа.

Някои видове медузи имат по 24 очи. Кубомедузите разграничават цветове и имат обзор от 360 градуса. Тяхното зрение е по-добре от това на птиците , но за какво им е на тези „студени чадъри“, учените не могат да обяснят.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *