Най-старото същество на Земята е на 700 милиона години

Геолози от Университета в Принстън (Princeton University) под ръководството на Адам Малуф  (Adam Maloof), са намерили в скалите на Южна Австралия, останките на същества, които са живели преди много време – около 700 милиона години. По-стари засега все още никой не е откривал. А това   позволява да се предположи, че учените са открили първите същества, населявали планетата.

Скалите в Австралия, в които са намерени съществата.

Ако приемем, че всичко е създадено от Бога трябва да признаем: той е започнал много странно. И първото нещо, което е сътворил прилича на гъба: примитивно безгръбначно същество, което все няма диференцирани  органи и тъкани. Съществото е с големина около един сантиметър. Прилича на букет с продълговати елиптични мехурчета. По структура прилича на гъбата от вида Namacalathus – някои роднини на тези организми не са изчезнали още.


Гъбата е оградена с червено

Първото същество на Земята е пронизано от странни канали с диаметър от 1 милиметър

Поддръжниците на Дарвин и неговата теория на еволюцията, също има на какво да се възхищават. И да се позамислят по какъв начин от такова примитивно същество само за  някакви си 700 милиона години, и дори малко по-рано – сме се развили ние с вас. Изследванията показват, че гъбата-пионер се е появила преди  глобалния ледников период,  което се се случили преди  около 640 милиона години. Тогава Земята е замръзнала и се е превърнала в огромна снежна топка.

– Никой не очакваше, че ще намерим животни, които са съществували още преди Ледниковия перидо, – казwа Adam Maloof. – Но ако приемем, че многоклетъчните организми, които са се появили на планетата и повече не са изчезвали, то ще трябва да се търси отговор на въпроса как са успели да оцелеят в неввероятния студ. Съществата, открити от геолозите са изкопаеми. Да бъдат извадени от скалите скали просто не имало шанс. И на учените се наложило да режат слой след слой от скалата, с изключителна прецизност. След което с компютърните технологии са успели да възстановят триизмерната структура.

Между другото, не толкова отдавна бе съобщено, че в Габон (Западна Африка), са намерени останките на многоклетъчни организми на възраст 2.1 милиарда години. Казват, че те са имали плоски тела и са достигали дължина от 7 до 120 mm.

Има предположение, че тези мистериозни твари са се появили преди около 2.4 милиарда години – малко след насищане на атмосферата на Земята с кислород. Но скептиците смятат, че учените са се натъкнали  само на пирит с причудлива форма.

Така че, рекордът на гъбите от Южна Австралия – 700 милиона години – до сега не е надминат. Засега те са първите същества на Земята.

Още по темата: http://tainy.net/9792-najdeno-samoe-drevnee-sushhestvo-na-zemle.html # ixzz0zmBi2pHq

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *