Робот-змия плува, пълзи и се катери по дърветата

Американски инженери изобретиха робот, който може да се катери, плува  и да пълзи на места, до които не могат да стигнат други роботи или хора. Движението и формата на робота наподобяват вълнообразното  движението на змиите, които могат да се катерят по дърветата и да се вмъкват в много тесни отвори.

Роботът, наречен „Чичо Сам, е създаден в лабораторията по биороботика в университета Карнеги Мелън в Питсбърг. Движението на робота повтаря движенията на змиите, плаващи, пълзящи по дърветата, вмъкващи се в тесни тръби.

Всяко подвижно звено на робота се състои от мотор и конусно зъбчато съединение, което му позволява да се върти по отношение на съседните възли. В „главата“ на робота е инсталирана  миниатюрна камера, с която Сам прави оценка на обстановката и избира  метода и начина на движение. Вижте и видеото.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.