В Космоса е открит гигантски снежен човек

http://30dumi.pozicii.net/public_html/wp-content/uploads/2010/09/119.jpgМисията на сондата „Касини“ (Nasa’s Cassini spacecraft)  ще продължи до септември 2017 година.

И   вече е започнал новият и  етап, наречен „слънцестоене“ (Cassini Solstice Mission).

По този начин, проучването ще обхване всички сезонни  изменения на Сатурн – от деня на зимното слънцестоене, през което време Касини ще пристигне в орбита около  газовия гигант, до лятото, което ще започне през май 2017 година.

Естествено, сондата ще продължава  да изпраща  невероятни снимки на пръстените на Сатурн и многото му луни. Касини успява да снимка от редки ракурси. Например, тя снима  снежен човек. Сякаш газовият гигант има такъв свръхестествен спътник.

Ясно е, че в обективите на Касини веднага попаднаха две Луни. Това са Диона и Рея. Диаметър на първата е  1 120 км , а на втората – 1 530. Диона, който е отгоре е  най-близо до сондата. Поради това изглежда, че е със същия размер като рея. Илюзията здопълват кратерите на Диона, които са по-големи. Разстоянието между тях е около 500 хиляди километра. А снимката е направена от разстояние 1,1 милиона км от Диона.


Полярното сияние на Сатурн свети в шестоъгълник

На северния полюс на Сатурн е разположен странен шестоъгълник. Сякаш на оста на планетата е завита огромна гайка. Нейните снимки многократно са изпращани на Земята от „Касини“ Според експерти, „гайката“ се формира от потоци от атмосферата. Но защо те са под формата на шестоъгълник не е ясно.

Последните снимки на планетата са още по-объркващи. Фотографиране синфрачервени лъчи разкри: „гайката“ все още сияе. Освен това тя хвърля и искри…

Том Столард от университета в Лестър каза, че присъствието на сиянието на такава огромна площ противоречи на съществуващите теории. И го нарече фантастична изненада.

– Ние все още не разбираме естеството на полярното сияние на Сатурн – призна той пред Конгреса по астрономия (Planetary Science Congress 2010),  който се проведе неотдавна в Рим.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *