Възможностите на HAARP- подробности

Учените, участващи в проекта HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program  – Програма за високочестотно активно  изследванe на полярните сияния), са успели да създадат изкуствен  „фрагмент“ на йоносферата – облак от плазма в горните слоеве на атмосферата още преди една година. Статия на изследователите е публикувана в списанието Geophysical Research Letters.

В рамките на проекта учените използват насочен електромагнитен лъч   за въздействие върху заредени частици в горните слоеве на атмосферата. Още през 2005 г., когато капацитетът  на инсталацията е само един мегават, учените са успели да постигнат появата на изкуствени сияния в определена точка, където  е изпратен лъча. Цената на един час работа на  инсталацията е $ 4 000.

В ново проучване изследователите успяват да докажат, че с мощност от 3.6-мегавата установката може повече- излъчването на  HAARP йонизира газа на височина от около 250 километра, което е довело до формирането на плътни фрагменти от  плазма. Учените отбелязват, че този ефект е бил напълно неочакван за тях.


Според изследователите, за първи път нещо такова  те заподозрели през февруари 2009 година. Тогава вместо светещо петно под формата на пръстен, те са получили излизащи от центъра му ярки лъчи. Допълнителна компютърна симулация показва, че причината за необичайна форма на светенето е плазма, за която се твърди,  че е създаден от HAARP.

Според изследователите, новите резултати могат да имат най-различни приложения. Например, късите радиовълни  се отразяват от йоносферата. По този начин създаването на изкуствени йоносферни участъци ще помогне да се създадат по-добри системи за комуникация. За подобно прилагане на новото откритие се е заинтересувала  Агенцията за перспективни изследвания за отбраната  (DARPA) на американската армия, която частично финансира проекта, пише Lenta.ru.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *