Земята забавя въртенето си

Скандинавските страни ще бъдат потопени. А Тихия океан ще пресъхне на много места. И може да се случи така, че ще бъде възможно по него да се върви пеш.

Виновен за това ще е нашият естествен спътник – Луната. Тя заставя сега  Земята да се върти все по-бавно и по-бавно.

Сега по-голямата част на океанската вода е концентрирана на екватора и се задържа там единствено от въртенето на Земята. Ако скоростта  намалее, вода ще се насочи към полюсите.

А скоростта на въртене на Земята се забава между другото, от същите тези приливи и отливи, които се предизвикват от Луната. Те са не само в океана, но и в земните недра. Всяка точка се колебае на височина с 50 сантиметра за 24 часа.

Тези колебания и водят до забавянето сега. По същия начин един фигурист, за да ускори въртенето си прибира ръцете към тялото си, а за да го забави – разтваря ръце. Така и със Земята. Приливите – са  разперените ръце фигуриста – те забавят въртенето.

Намаляването на скоростта на въртене на Земята е  около 2 милисекунди на 100 години. Тоест денонощията на Земята стават все по-дълги ипо-дълги. Сега то е 24 часа – един оборот около своята собствената и ос. И във времена на динозаврите такова завъртане на земята е било по-бързо, като денонощието е продължавало само 20 часа.

Сега Луната ни бяга. По 2 сантиметра на година. За космическите мащаби два сантиметра – са капка в морето, но отново – сантиметрите се превръщат в метри, после в километри, а един ден на Луната няма да бъде наш спътник. Но това ще се случи не много скоро – след милиарди години, а скоростта на Земята ще бъде вече повече или по-малко стабилна.

Което означава, че на Земята няма да спре. Но по времето, когато ние ще се разделим с Луната, един ден ще бъде много по-дълъг. Може би, ще сбъднат мечтите си работохолиците. Но пък почивните дни ще бъдат също по-дълги …

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *