Делфините като паралелна цивилизация

Делфините са разумни животни. Нови аргументи в полза на тази хипотеза дават последните изследвания на учени от университета в Пенсилвания.

От доста дълго време, експерти изучават езика на делфините и са постигнали потресаващи резултати. Известно е, че звуковите сигнали възникват в носните канали на делфините по време на преминаването на въздуха от там. Установено е, че животните използват 60 основни сигнали и пет нива на тяхното съчетание.

Делфините са в състояние да създадат „речник“ с обем от 1012  „думи“! Едва ли Делфините използват толкова много „думи“, но и броят на техните сигнали е впечатляващ – около 14 000 За сравнение: същото количество думи са речниковия обем на човека. Обикновените хора ползват в общуването си  800-1000 думи.

Сигналът при делфините, ако   го превърнем в човешки език, е един вид йероглиф, което означава повече от една дума. Наличието на език при делфините, който по сложността си превъзхожда този на хората е истинска сензация.

Редки способности

Природата понякога измисля невероятни пъзели. И един от тези пъзели без съмнение са делфините. Въпреки факта, че те често живеят пред очите на човека, ние знаем много малко за тях. Но дори и това, което малко се знае за тези животни е невероятно. Делфините имат наистина невероятни способности. И то толкова невероятни, че американецът Джон Лили, който е проучвал мозъка им  в университета в Пенсилвания, нарича делфините „паралелна цивилизация.“

На първо място, огромна изненада у изследователите предизвикват   размера и структурата на мозъка на делфините. Изследователи от Университета на Пенсилвания разгледали животното с ядрено-магнитен резонанс и видели, че устройството на нервната система на делфините е толкова съвършена, че понякога изглежда като че ли е по-добре развита, отколкото при хората.

„Мозъкът на делфина – казва професор Лаела Сай – тежи 1 700 грама, с 350 грама повече от мозъка на възрастен мъж. Мозъкът на делфините по сложност не отстъпва на мозъка на човека. Общият брой на нервните клетки в мозъка на делфините е по-голям, отколкото при хората. Преди това учените смятали, че мозъкът на делфините   е толкова голям, тъй като нервните клетки не са толкова плътни като при хората. Въпреки това се оказало, че няма никаква разлика в плътността. Вярно е, че мозъкът на делфините прилича повече на сфера, за разлика от мозъка на хомо сапиенс, който е малко по-сплескан. При делфините има асоциативни  области на кората на главния мозък, които са идентични с човешките. „Това косвено показва, че делфините може да са разумни“ – смятат специалисти по морска биология.

Биолози, които провеждали експериментите с делфини били изненадани да забележат, че често морските обитатели започвали да контролират хода на експеримента и нейните организатори – творческата енергия на се предавала на делфините, а те предлагали на  експериментаторите да усложняват и променят задачите, при което учените неочаквано забелязали, че самите те са се превърнали в експериментален модел за делфините , който се опитвали да си разаменят ролите с тях. Така че кой кого е изучавал?

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.