Идеалната държава е Исландия

Идеалната държава на Земята вече е създадена, просто не всички са обърнали внимание на това, казва Елиът Уайнбъргър, американски писател. Страната на Чудесата – не е само плод на въображението на Луис Карол.

Идеалната държава
Исландия е на първо място в класацията за човешкото развитие на ООН, спечелила репутацията на една от най-удобните за живеене страни в света, идеалната държава.

Държавите се класират в съответствие с такива показатели като продължителност на живота, доходи на глава от населението, състоянието на здравеопазването, образованието, социалната защита и много други. Тази методика е разработена от Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

В първите пет страни са Норвегия, Австралия, Канада и Ирландия. Последно място в класацията заемат Сиера Леоне, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау.


Исландия (isl. Island) е островна държава, разположена в северната част на Атлантическия океан. Територията и се състои от остров Исландия и малки острови около него.

Времето в Исландия е повлияно от две течения ( топлото – Гълфстрийм и студеното Източно- Гренландско) и плаващите арктическите ледове, натрупани по северните и източните брегове. Юли и Август са най-топлите месеци (в Рейкявик през юли е 11 C, през януари минус 10 ° C). Исландската поговорка гласи: „Ако не ви харесва времето, изчакайте пет минути.“

Исландия- ледниците
Исландия е създала най-съвършеното общество на земята. Тъй като това е невероятна утопия – една щастлива случайност на историята и географията, които не могат да се надминат, не могат и да се възпроизвеждат някъде другаде.

Населението на тази страна е само 304 000, от които 190 000 живеят в крайните квартали или в столицата Рейкявик.

По-голямата част на страната малко населена, тя е заета от лишени от дървета пустинни пространстава с вулкани, водопади, странни купчини от камъни, пушещи плата със застинала лава, гейзери, ледници и айсберги – пространства на края  на Земята.

Чудесата
Хората тук вярват в елфите и в „тайния народа“, вярват в тролове и духове. Те просто знаят, че тези същества живеят в съседство: елфите – в скалите, а троловете- в пещери. В крайна сметка, всеки трябва да живее някъде.


В Исландия няма безработицата и бедност . Няма и крещящ и прояви  на  богатство, тук е обезпечено всеобщо образование. Производството и потреблението на глава от населението е малко по-високо, отколкото в други държави. Тук хората живеят по-дълго, отколкото в повечето други страни. Никой не замърсява околната среда: цялата страна използва геотермална енергия за отопление.


Изненадващото е, че това е капиталистическа страна без никакви проблеми от свръхконсумация. Те имат всичко, но то съществува само в един или два различни вида. Исландците живеят без яростната конкуренция на различни марки.

Това е идеалната държава, в която няма насилие: в Исландия няма армия, няма оръжия, престъпността е изключително ниска.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *