Космическият кораб „Хаябуса“ може да носи извънземен живот

Частици от извънземни материали, сред които може да има жива материя, са били открити в спускаемата капсула на космическия кораб „Hayabusa“. Този космически кораб бе изстрелян от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) на 9-ти май, 2003 год. за да събират проби от астероида Итокава.

Предварителният анализ на пробите с помощта на електронен микроскоп показва, че характеристиките на събраните частици се различават значително от характеристиките на праха и алуминия – материали, които са събирани и преди и които са очаквали да видят учените.

Според изданията Yomiuri и Kyodo News, откритите частици могат да имат и земен произход.

Преведено от японски „Hayabusa“ означава „сокол“. Този космически кораб се върна на Земята на 13-ти юни 2010, изминавайки почти 4800 милиона км. „Hayabusa“ – това е първият по рода си космически кораб, който е кацал на астероид. Предполага се, че пробите, събрани от космическия кораб „Hayabusa“, ще ни помогнат да научим повече за произхода на Слънчевата система, смятат японски учени.

В момента учени от JAXA са ангажирани с анализа на пробите, заедно с представители на НАСА. Очаква се резултатите от техните изследвания да бъдат публикувани в близко бъдеще.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *