Кой е живял на Земята преди нас?

Една от любимите идеи на писателите на научна фантастика е, че, според тях, цивилизация ни на Земята – не е първата и ,вероятно, няма да е последната. За първи път се заговори за това след създаването на атомната бомба, когато човечеството получи възможността няколко пъти да унищожи всичко живо на планетата.

Въпреки това, тази теория, има противници, които твърдят, че тъй като няма следи от предишна напреднала цивилизация, значи не е имало такава.  Въпреки това, срещу този аргумент може да се спори, тъй като в различните части на света, от време на време миньори откриват някои ръждясали части, които са лежали погребани в продължение на поне няколко милиона години.

Въпреки това, тези артефакти никой не е взел предвид, тъй като, според учените, от напреднали цивилизации е трябвало да останат по-значителни следи. А такова нещо просто не се вижда.

Но наскоро екип от изследователи от Харвардския университет успява да даде отговор на това как ще изглежда Земята в случай на световна война  или катастрофа, която може да доведе до изчезването на Хомо сапиенс. С помощта на компютърна симулация, като се вземат предвид всички известни на модерната наука влияния на околната среда върху  различни материали, те са установили, че само след 50 години от  градовете и мегаполисите ще останат само руини. След 10 000 години те ще се превърнат в прах. Всички изкуствени материали – бетон, метал или пластмаса в крайна сметка се разпадат, а след около 2 милиона години няма да има и помен от това, че по едно време на Земята е имало хора.

Тази работа, разбира се, не доказва съществуването на „нечовешки“ цивилизации, но според изследването, ако те наистина са изчезнали преди няколко милиона години, ние вече не можем да открием и следа от тях. В същото време, ако прачовечеството към момента на унищожаването си е било в състояние да излети в космоса и да посети  най-малко  Луната, то на нея всички артефакти биха останали  непокътнати, тъй като естественият ни спътник е лишен от атмосферата, а следователно и от агресивна среда. Оказва се, че има какво и къде да търсим.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *