Открит е живот в Космоса!?

Астроном твърди, че преди две години  е забелязал странен светлинeн  сигнал, идващ от съзвездието Везни – от там, където преди два дни бе открита планета, подходяща за живот….

Съобщението от 30 септември 2010 година гласеше така:

Извън Слънчевата система е открита първата потенциално обитаема планета. Тя се намира на 20 светлинни години от Земята в съзвездието Везни.

Това се посочва в статията на астрономи от Калифорнийския университет в Санта Круз и Института Карнеги във Вашингтон.

Масата на звездата Gliese 581, около която се върти планетата,  е 31% от масата на Слънцето. Освен нея са открити четири планети с маса от  0,6% до 4 от масата на Юпитер.

Сензацията е в това, че тази планета,  наречена Глийзе 581 г, се намира точно в средата на т.нар зона за живот. Като нашата Земя. През 2007 г. астрономите са открили планети в орбита около Глийзе – „с“ и „d“, които са били разположени по краищата на зоната за живот. Като нашите  Венера и Марс. И не отричаха особено категорично, че на тях може да има живот под една или друга форма. Тъй като на планетите може да има течна вода. Но новооткритата планета „G“,  условията са по-добри от на всяка друга. И ако братя по разум съществуват, то те са точно на   същата тази „G“.

Контакт!

И буквално на следващия ден, британски вестници публикуваха съобщение от д-р Рагбир Батал (Ragbir Bhathal), астроном от Университета на Западен Сидни (University of Western Sydney), който работи по програмата SETI – Търсене на Извънземни цивилизации.

Ако се вярва на доктора, то още през декември 2008 г., той е получил  странен светлинен сигнал от района на Глийзе 581. Това означава, че събитието се е случило още преди да бъде становено, че има планета,  подходяща за живот – 581 g. Тогава са били известни само че „s“ и „d“ – условно подходящи.

Глийзе 581 – е най-ярката звезда в съзвездието Везни. Именно от нейните околности някой е изпратил до Земята лазерен лъч.

– Сигналът беше рязък, – казва Batal, – като   лазерна светкавица. Комуникацията с мощен лазер е възможна. Ние търсим   подобни сигнали.

За съжаление, след първия сигнал, втори не се появява или пък не е засечен. Но експертите от  SETI внимателно анализират сега получения сигнал.


Д-р Batal, получилият сигнал от Глийзе 581: прави впечатление на един честен човек, изглежда като сериозен учен. Дали наистина  нещо е уловол?
Планетата Глийзе 581 G е около 3 пъти по-тежка от Земята. В диаметър е 1,2-1,4 пъти по-golqma. Средната температура на  екватора и е около 20 градуса по Целзий. На полюсите – мразовито както на Земята.

Както зяви след това откривателят на Глийзе 581 G, професорът по астрономия и астрофизика Стивън Фогт (Dr Steven Vogt),  „сто процента съм сигурен, че там  има живот.“

Related Posts

2 thoughts on “Открит е живот в Космоса!?

  1. Престанете да пишете глупости,запознайте се макар елементарно с астрономията,и тогава пишете за нея.

  2. Aстрономите винаги са добре дошли при нас, ще публикуваме всичко, което ни поднесете издържано в научен астрономичен стил (без да редактираме)- за целта можете да ползвате майл: hronolog@dir.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *