Щастие без аритметика или феномена пираха

За племето пираха, живеещо в района на Мейс, приток на Амазонка, за неговия език и култура, пише австрийският Der Standard. Пираха дължат славата си на Даниел Евърет, който отива при племената от Амазонка като мисионер, за да ги покръсти в християнството, но след като се запознава с пираха- става атеист.

За първи път Еверет се среща с пираха през 1977 г., казва авторът на материала, Курт де Свааф. За да даде на туземците Божието слово, той започва да учи езика им и бързо постига значителен успех. Но колкото повече става неговото познание, толкова повече той се изумява. В сравнение с езиците на Запада, езикът на пираха изглежда „повече от странен.“

Според публикацията, в езика „липсват елементи, без които ефективната комуникация изглежда невъзможна.“ Невероятно, но пираха не познават числата, в техния език няма ясно разграничение между единствено и множествено число.

Този феномен Евърет обяснява с това, че пираха живеят „тук и сега“. Техните мисли и чувства са насочени към непосредствените им преживявания. Това, което те не виждат или не чуват от очевидци, за тях не съществува. Миналото за тях практически е без никаква стойност.

Освен това, на хората от това племе, се казва още в статията, не е известна частната собственост. Пираха не правят запаси: уловената риба, убитите животни по време на лов или събраните плодовете винаги се ядат веднага. Не съхраняват нищо и нямат планове за бъдещето.

Може да се разглеждат като първобитни хора, пише авторът, но Еверет настоява за друга гледна точка. Тъй като културата на това племе се ограничава основно до днешния ден и с полезните неща, които имат стойност само днес, те нямат никакви тревоги и страхове, които измъчват голяма част от населението на нашата планета. Това са едни много щастливи хора. Такива хора не се нуждаят от Бог, смята Евърет.


Даниел Евърет е написал книга за пираха и я нарича „Най-щастливите хора в света. Седем години в Амазония и индианците пираха“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *