Супербактерията убиец настъпва по света

Нова бактерия, която е устойчива на всички антибиотици, продължава да се разпространява  по цялата планета.

Първият случай на опасния вирус е открит в Япония преди няколко седмици. Медиците в Страната на изгряващото слънце са били толкова шокирани от случилото се, че  спешно са създали специална комисия. Тя ще трябва да   разработи лекарство за тази инфекция.

Инфекцията в Япония донесъл 50-годишен мъж, който посетил Индия. Както казват лекарите, еволюиралата бактерия е от типа Ешерихия коли и с геном NDM-1, което я прави устойчива на всички видове познати антибиотици, като се разпространява от азиатските страни.

Микробите се носят от пациенти на клиники по пластична хирургия в Индия и Пакистан. Козметичните операции в тези страни са много по-евтини, отколкото в Европа, така че потокът от пациенти  там не  пресъхва, независимо от факта, че Световната здравна организация (СЗО) алармира за бактерията-убиец.

Случаи на зараза са регистрирани в Австралия, САЩ, Канада, Холандия, Великобритания и Швеция. В Белгия един пациент е починал.

Най-лошото е, че генът може да бъде предаден на  бактерии, които вече са резистентни към антибиотици и да ги превръща в непобедимо  чудовище. Това, от своя страна ще доведе до опасни инфекции, които не се лекуват.

Учените смятат, че супербактерията може да се разпространи бързо по целия свят и да стане причина за епидемия, като  призовават за международно разследване на микроба и гена NDM-1, по-специално в страни, които активно рекламират медицинския туризъм.

Related Posts

One thought on “Супербактерията убиец настъпва по света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *