Трансплантацията: живот след смъртта

Трансплантацията на органи   отдавна вече не е нещо сензационно. Но дори и в научните среди трансплантацията заема специално място. Материалистите учени отричат всякаква мистика, но признават, че някои аспекти на донорството продължават да бъдат много загадъчни. А какво  може да се случи на лице с чуждо тяло в организма – в края на краищата никой не знае.

Чужда кръв
Променя ли се човек  след трансплантация на органи? Дълго време се считаше, че трансплантацията няма „мистични“ странични ефекти и на клиничната картина на тялото не оказва влияние. Но   не   толкова отдавна в Австралия, учените е трябвало да се изправят срещу нещо очевидно  невероятно.

На жителка на Сидни, 15-годишно момиче,  отказва черния дроб. Направена и е трансплантация. Известно време след трансплантацията тя се разболява. В нейното положение, според специалистите, заболяването я застрашава с  неминуема смърт.  Но когато момичето е откарано в болница и и вземат кръвна проба, хематолозите не повярвали на очите си. Оказало се, кръвната група на  младата австралийка  се е променила…Нещо, което просто няма как да се случи.

Повторните анализи потвърждавата: кръвта в тялото на момичето е точно същата като тази на донора и. Когато пациентката се  възстановила, внимателно проучване показва, че е напълно здрава. Толкова, че тя вече не се нуждаела от   имунодепресанти – лекарства, които предотвратяват отхвърлянето на органите от донори.

Този случай е безпрецедентен. След публикуването му, учените за пръв път открито заявяват, че в резултат на трансплантация на органи човек може да стане различен. Засега обаче никой не може да обясни какво се е случило с момичето от Австралия. Сега  внимателно изследват  явлението.

Раздвоение на личността

Повече от тридесет години американката Деби Б. е убедена трезвеничка и пламенен защитник на здравословния начин на живот. Но първото нещо, което тя поискала след сърдечна трансплантация, било… бира. А  когато и позволяват да седне зад волана, тя веднага отишла в ресторант за бързо хранене, където се натъпкала до насита с пиле в тесто.

В САЩ не крият от никого от кой донор са взети органите за трансплантация. И Деби научава, че в тялото и бие сърцето на 18-годишното негърче Хауи, което катастрофира с мотоциклет. А в джоба на сакото му е намерен плик с любимата му закуска – пържено пиле в тесто. И той обичал бира …

В областта на трансплантациите има и други интересни факти. Ето само някои от тях.

Студент, който получил сърце на удавен мъж, изведнъж започва да изпитва ирационален страх от водни обекти.

Млада жена, след сърдечна трансплантация започва ужасно да страда от болки в гърба. Впоследствие се оказа, че нейният донор е имал травма точно там.

Какви са версиите?

Човекът, който претърпява операция за трансплантация на жизненоважни органи, може да придобие черти,  характерни за донора. Това заключение е на добре известния учен Гари Шварц, професор по психология и медицина в Университета на Аризона. Според него  вътрешните органи генерират особена електромагнитна енергия. Присадени  в един нов организъм, те започват собствено въздействие върху нервните клетки – някои клетки загасват, други се стимулират, а трети  се събуждат от сън. В резултат се променят психосоматичните рефлекси и човек продобива нови навици, а дори и способности.

Най-мощен генератор, според проф. Шварц, е сърцето – след неговата трансплантация промените едно лице може да бъде най-забележими. Въпреки това, дори когато се случи само преливане на кръв, някои пациенти започват да получават странни усещания. От донора, например се  прехвърлят дейности като сънливост и злобарство. Въпреки това, този ефект е временен – в човек след време заработва собственото му кръвообразуване.

Немският невролог Фредерик Щриан твърди, че  живите тъкани имат  собствена клетъчна памет. И във всички вътрешни органи има нещо като хранилище на информация от импулсите, идващи от мозъка. След трансплантация, тази информация се прочита и лицето започва да  чувства мисли, усещания и страхове, изпитвани преди това от донора. От този вид са и така наречените фантомни болки.

Има и по-малко екзотична хипотеза. Трансплантацията на органи е много сериозна операция, придружена от обща анестезия. След това, пациентът трябва да приема  лекарства цял живот, които подтискат отхвърляне на органите, както и други силни средства. Всички тези лекарства може имат нежелани реакции, които все още не са проучени  добре. Сред тези нежелани реакции е възможно да са и необичайните  промени в характера на човека.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *