В очакване на паралелните светове

Физиците, работещи с Големия адронен колайдер, се надяват през следващата година да получат първото доказателство за съществуването на такива понятия като „паралелни светове“ и „допълнителни измерения“, което отдавна се споменава само в произведенията на писателите на научна фантастика.

Учените все по-често говорят за раждането на „нова физика“, която може напълно да промени сегашното разбиране за Вселената и принципите на устройството и, съобщава Ройтерс.

„Паралелни вселени, непознати форми на материята, допълнителни измерения … Това не са само понятия от научната фантастика, а много специфични физически теории, които учените се опитват да потвърдят с колайдера и други експерименти, „- пише в октомврийското съобщение на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Въпреки вековните наблюдения от Земята, досега са проучени едва 4% от Вселената. Останалото, според учените, се състои от тъмна материя и тъмна енергия – невидими, и на този етап на неподлежащи на проучване.

Според физиците, паралелните вселени могат да бъдат скрити в измеренията, където светлината не прониква, което прави почти невъзможно да се изучат.

Large Hadron Collider е построен на границата между Швейцария и Франция от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), с участието на физици от над 70 страни и заработи след една година прекъсване през ноември 2009 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *