Вселената като холограма?

Учени от Центъра за астрофизични изследвания в лабораторията „Ферми“  (Fermilab) работят по създаване на устройството „Холометър“ (Holometer), с помощта на което ще могат да опровергаят всичко, което човечеството вече знае за Вселената.

С това устройство учените ще са в състояние да докажат или опровергаят безумното предположение, че триизмерната вселена в такава форма, каквато я знаем,  просто не съществува, тъй като не е нищо друго освен един вид холограма, съобщава TSN.

Идеята е, че пространство-времето има  граница, след която те стават размити, като цифрово изображение, което е прекалено увеличено – така наречената пикселизация.

Самата идея е вече на повече от половин век. Основните положения  на холографския принцип са формулирани от Дейвид Бом, съратник  на Алберт Айнщайн, в средата на ХХ век.

Според теорията на Бом, целият свят е построен като холограма. Като всяка произволно малка част от холограмата съдържа цялата снимка на триизмерен обект, а всеки съществуващ обект е „вграден“ във всяка от нейните съставни части.
Нашият свят  по този начин може да се разглежда като проекция на система от по-високо измерение и цялата информация за него може да бъде достъпна и за нас.  Вселената в рамките на тази теория се разглежда като триизмерен обект, представляващ външна граница на четиримерно пространство.

Крейг Хоган, директор на в лабораторията Ферма, продължавайки развитието на холографския принцип заключава, че за да може информацията,  ограничена в рамките на границите на вселената, да е равна на информационния капацитет на нейната двуизмерна граница, размера на квантовото пространство трябва да бъде равно на 10 на -16 м. Този шум на повърхността на пространство-времето, модерната  технология вече е в състояние да открие.

Възможно доказателство за този модел може да бъде необяснимия  „шум“ в експеримента от миналата година- GEO600 в Германия, който е търсил гравитационни вълни от свръхмасивни космически обекти. Нито една вълна   обаче, не е намерена  заради това, че дълго време детекторът е улавял необясними шумове в диапазона 300-1500 Hz, възпрепятстващи неговата работа.

Дълго време учените не можели да намерят причината за шума, докато  с тях случайно се свързал Хоган, който предложил теоретично обяснение на това, което се случва.

Според неговата гледна точка, точността на апаратурата  GEO600 е достатъчна за да се фиксират флуктуациите на вакуума, които възникват в границите на квантите на място, на същите тези пиксели, от които, ако холографският принцип е правилен, се състои вселената.

Крейг Хоган  не спира дотук: „Ако резултатите от GEO600 съответстват  на моите очаквания, то ще се окаже, че ние всички живеем в една огромна холограма с вселенски мащаби“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *