НАСА засне взрив при смъртта на две галактики

Орбиталният телескоп на НАСА Spitzer засне зашеметяваща експлозия във Вселената по време на сблъсък между две галактики. Тази експлозия някога би могла да разруши и  нашата галактика.

Разбира се, това би могло да се случи не по-рано от 4,5 милиарда години, когато нашата галактика ще се срещне с една от най-близките до нашата Слънчева система –  Андромеда, която се намира на разстояние повече от 2,5 милиона светлинни години.

Когато те се сблъскат,  ще избухне взрив,  подобен на този, който може да се види на снимката на Spitzer. Заснетия галактичен  взрив с висока резолюция НАСА публикува на сайта си.

Учените са установили, че обектът на снимката на  Spitzer е на около 500 милиона светлинни години от Млечния път и ще се вижда поне  още около 100 милиона години.

Що се отнася до възможния сблъсък на Млечния път и Андромеда, според разчетите на учените  такава експлозията няма да изгасне  най-малко 1 милиард години, тъй като и двете галактики са най-големите в нашата вселена.

Въпреки това, да се предскаже такова събитие на 100% все още е невъзможно днес. Ние само знаем, че галактиката Андромеда се приближава към нас със скорост от  около 120 км / сек, а по време на възможния и  сблъсък на Земята тук вече няма да има живот, тъй като нашата звезда ще е изгаснала много по-рано.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *