Научиха холограмите да се движат

Екип  от физици от Университета в Аризона са  разработи технология за предаване и гледане на движещи се триизмерни изображения в реално време. Разработчиците от Аризона са нарекли работата си прототип на „триизмерна холограма за дистанционно присъствие“. На практика технологията е първата в света практически триизмерна преносна система за наистина триизмерни изображения, които могат да се гледат  без стереоскопични очила.

„Холографското телеприсъствие означава, че ние можем да  запишем  триизмерен образ на едно място и да го покажем в триизмерен режим с помощта на холограма на друго. И всичко това се извършва в реално време „, – казва изследователски директор Насър Пейгамбарян.

Съществуващите сега системи за 3D-проекция могат да създават статични холограми с изключителна дълбочина и резолюция, или динамични, но те могат да се гледат само под определен ъгъл и само със  стереоскопични очила. Новата технология съчетава предимствата на двете технологии, но е лишена от много недостатъци.

В основата на новата система е нов фотографски полимер, разработен от изследователската лаборатория на Калифорния Nitto Denko, работеща върху електронни материали.

В новата система триизмерният образ се записва на няколко камери, които улавят обекта от различни позиции и след това се кодират цифрово всички данни в свръхбърз лазерен поток, който създава върху полимера  холографски пиксели (hogeli). Самото изображение е резултат на оптическо пречупване на лазерите между два слоя в полимерите.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *