Откриха планета – гост от мъртва галактика

Учените са открили първата екзопланета, намираща се в орбита около  звезда от друга галактика. Сега това светило принадлежи на Млечния път, но някога,  древната звезда е била в галактика извън него. Изучаването на тази звездна система, ще позволи да се изясни съдбата на Земята по време на „остаряване“ на Слънцето.

Планетата  HIP 13044 b е с маса около 1,25 масата на Юпитер и се върти около една умираща звезда в галактики-джудже, погълната от Млечния път.

Планетата е уникална и по още една причина: нейната звезда в момента преживява същите „старини“, които чакат нашето Слънце.

В течение на голяма част от живота на звездата в нея протича процес, за сметка на който ние получаваме енергия от Слънцето: синтез на хелий от водород. Но когато водород „изгаря“ започва „изгарянето“  на хелий и други по-тежки елементи, в резултат на което звездата се увеличава значително по размер и се превръща в червен гигант. Предполага се, че когато Слънцето достигне този етап, същото ще се случи и на планетите близо до него.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *