Откриха в затънтено село руси и синеоки китайци – потомци на римляните

Цай Цзюн Нян по прозвище Цай Луома, или Цай Римлянина

Около две трети от жителите на едно китайско село вероятно са потомци на древноримските войници. Генетичните изследвания са потвърдили, най-малко 56% европейски произход на населението, пише британският вестник „Дейли Телеграф“.

Село Лицян е разположено на северозапад в Китай, на края на пустинята Гоби. Много от жителите му се отличават с нетипични за местните китайци външен вид – те са със сини или зелени очи, дълъг нос, а дори и руса коса, което предизвиквало подозрения за европейския им произход. Цай Цзюн Нян по прозвище Цай Луома, или Цай Римлянина, подобно на мнозина свои съселяни, е съгласен, че е потомък на древните войни.

По тези места някога е преминавал Големия път на коприната. Там ще работят археолозите за да намерят доказателства за древни контакти между Китай и Римската империя, каза ръководителят на новосъздадения Център за изследване на Италия, в университета в Лан Чжоу, провинция Гансу.

Предполага се, че римските войници се заселват по тези места в I век пр.Хр. А през 53 г. пр. Хр е битката между армията на пълководеца Марк Лициний Крас и превъзхождащата го по брой партянска армия, дошла от територията на съвременен Иран. Партяните спират движението на Римската империя на изток: легионите на Крас са победени. Наистина битката е в областта на сегашния турски град Харан, на границата със Сирия.

Хиляди римляни са били убити в тази битка, самият Крас е екзекутиран. Но някои войници успяват да да избягат от плен и смърт и се придвижват на изток, надявайки се да избягат от врага. Вестник „Дейли мейл“ посочва дори точния брой на войниците: 145.

През 36 г. пр. Хр стават наемници при хуните, които участват в битка с китайците, а те ги пленяват. В китайските хроники се говори за пленяване на военна част, която прилича по своята структура на риба. Може би това е фаланга, която е била използвана от легионерите на Рим. След това римляните са били освободени от плен и се заселват в степите на Западен Китай, основавайки Лицян.

Тази теория е изложена за първи път през 1950 г. от професор Омир Дъбс, който изучава китайската история в Оксфордския университет. Но други експерти смятат, че сегашните жители на селото могат да бъдат наследници не на древните римляни, а на други войници от армията на хуните, сред които е имало и европейци.

http://tainy.net/14562-v-kitae-nashli-derevnyu-naselennuyu-goluboglazymi-blondinami-potomkami-rimskix-legionerov.html # ixzz16PELO5Nc

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *