Загадката на нетленните останки на светци и грешници

Oтдавна се счита, че остават нетленни само останките на благочестивите хора. В много църкви по света са изложени    отлично запазени тела , сякаш недокоснати от времето.

През 1463 г. умира Света Катерина Булонска. Тя е погребана с военни почести, но след известно време решават да я препогребат. Какво ли е било изумлението на хората, когато откриват гроба и и  установяват, че  Катерина изглежда като заспала. От 1500г. останките на светицата са изложени  публично и през това време те не са се променили. Жената  е като жива, седнала на стол, заобиколена от свещи в параклиса си.

През V век с мъченическа смърт умира светецът Силван. Тялото му и досега се намира в църквата „Св. Блез“ в Дубровник. Тленните останки на Св. Силван остават нетленни и това продължава вече почти 1 700 години. Кожата и устните му са запазили естествения си розов оттенък, а косата му е все още истинска.

Света Бернедета става известна след като и се явява Дева Мария, като и  посочва място в близост до Лурд във Франция и  я заставя да копае  земята там. От изкопаната яма скоро бликва лековит извор. Когато тя умира през 1879 година тялото и остава нетленно. През 1923 г. на изследователи е било разрешено да извършат аутопсия на тленните останки на френската светица, която показва, че вътрешните органи на Бернедета са още меки и пластични.

Въпреки това, последните проучвания показват, че нетленност обладават не само набожни, но  и тези, които водят определено  богохулен начин на живот.

Близкият приятел на диктатора Мусолини – Кардинал Шустер, макар и да е архиепископ, бил истински фашист. Неговото тяло е намерено 31 г. след смъртта му  и се оказало, че е нетленно.

Не по-малко интересна е историята, която се случва с тялото на съпругата на аржентинския диктатор Перон, Евита. Неотличаващата се с особена благочестивост жена умира от рак, когато е на  33 години.  Перон толкова много я обичал, че отказал да я погребе и дори в изгнание в Европа, навсякъде носил със себе си ковчега с тялото и. Връщайки се  през 1973 година у дома, той най-накрая решава да предаде останките и  на земята, но преди това поискал да отворят  ковчега.

Евита Перон лежала върху възглавницата, като че ли е заспала  вчера. Тя е погребана в Централните гробища на дълбочина 11 м за да не може никой да попречи на покоя на любимата жена.

Случаи на нетленност има много и почти всички от тях остават без обяснение.

Феноменът и досега кара учените да се чудят защото това се случва без никакви видима фактори да влияят. В едно и също гробище някои тела   започват да се разпадат веднага, а някои дълго време остават непокътнати.

Единственият факт, който поне малко хвърля повече светлина върху произхода на това явление е, че  почти всички, чиито тела остават нетленни са починали от насилствена смърт, в резултат на аварии или след дълго боледуване. Но   това е и загадка, тъй като на теория, тези фактори би трябвало да ускоряват процесите на разлагане, но не и да ги спрат. Въпреки това, телата не само не се разлагат, но и започват да отделят миризма,  напомняща аромата на цветя.

Вярващите   наричат това – миризмата на светостта. Съществува версия, че душите  оставят телата си непокътнати, докато  все още са необходими на някой на земята или докато не се установи истинската причина за смъртта им.

http://tainy.net/13307-netlennost.html

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *