Белите мечки в Арктика поумняват много бързо

Удивителен феномен е открит в Арктика! Плувайки от един леден къс до друг, женските мечки започват да носят бебетата си на гърба си. Докато по-рано малките мечета са се справяли сами. Специалистите смятат, че причината отново е в глобалното затопляне, пише Daily mail.

Арктическите ледове се топят  и водата става все повече и повече. Мечките сега трябва да пътуват на големи разстояния, да плуват и да остават по-дълго във водата.

Малките меченца все още нямат достатъчно подкожни мазнини, които да ги затоплят за толкова дълго време. А плуване върху гърба на майката им позволява да оцелеят.

Тялото на малкото е в по-малък контакт със студената вода и  през цялото време се затопля от топлината на майката. Освен това, този метод на придвижване е и по-сигурен заради навъдилите се повече хищници!

– Ние забелязахме, че през последните четири години  полярните мечки в Аляска са плували по 550-650 км, – казва Джеф Йорк, експерт по полярните мечки от  Световния фонд за дивата природа (WWF). – Така че фактът, че те са се научили да се адаптират към продължително плуване – ни прави много щастливи! Сега малките имат по-голям шанс да оцелеят.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *