Втората поредна необичайно тежка зима във Великобритания, рекордно ниски температури за ноември и началото на декември в Европа, снежни преспи от Дъблин до Казан … Как да се обясни тази аномалия? Наистина ли топлото течение Гълфстрийм, което подгрява Европа отслабва и се отклонява на юг?

Преди това учените многократно и изказваха предположения, че Гълфстрийм се забавя, губи своята сила и не достига Западна Европа, тъй като в резултат на мащабно топене на ледовете в Гренландия се увеличава драстично Лабрадорското течение, което пресича Гълфстрийм.

Плътността на соленото Гълфстрийм е по-висока от сладководното Лабрадорско течение. Следователно, „Гълфстрийм“ все по- дълбоко се „гмурка“ под Лабрадор и резултатът е загуба на сила и промяна в посоката му. Британски учени твърдят, че топенето на арктическите морски ледове все още нямат значително влияние върху „грейката на Европа.“ С други думи, с Гълфстрийм всичко е наред. Проучванията показват, че потокът продължава да отвежда до Европа 1.3 петавата топлинна енергия. Вестник Telegraph цитира проф. Марк Маслин от Университетския колеж в Лондон, който твърди, че Гълфстрийм все още функционира добре. В противен случай, студът и снегът щяха да са още по-страшни.

Причините за настоящата аномалия, според учените, трябва да се търсят в … на глобалното затопляне. 2010 г. според Световната метеорологична асоциация ще влезе в тройката на най-топлите на планетата по време на периода на наблюдение, като се започне от 1850 година. Лятото, ако някой е забравил, бе изключително горещо и сухо. Уви, всичко това са връзки в една верига. Същият процес, който причини необичайно топло време през лятото, доведе до настоящото студено време. Просто климатичното махало се клати с по-голяма амплитуда. Глобалното затопляне се проявява точно в аномалиите.

Главният метеоролог на Великобритания Юън Маккалъм твърди, че сегашните студове в Европа са предизвикани благодарение на обширна област на високо налягане, която се формира над Атлантическия океан. Блокиращият антициклон води до това, че масата с въздуха от Арктика, които се насочват на юг, значително намаляват температурата в много страни на континента. Сега остава да се обясни защо една толкова голяма и продължителна областта на високо налягане се появява там, където по това време трябва да има циклони.

Професор Маслин, успокоявайки обществеността относно Гълфстрийм, несъзнателно сее тревога, обвинявайки за всички злини глобалното затопляне. Би било наивно да се мисли, че този процес ще доведе до по-комфортно време за страните, разположени в средните и северните ширини. Необичайно горещите периоди през лятото ще се редуват с периоди на аномални студове.

Не е изключено, че в резултат на повишаване на температурата на планетата, „Гълфстрийм“ все пак ще отслабва. Европа, разбира се, няма да отиде никъде. Но ще бъде много по- различна Европа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *