Полярните мечки се кръстосват с гризли

През 2006 г. ловци убиват необикновена мечка в Арктика – бяла с кафяви петна. Генетиците направили анализ на ДНК на животното и стигнали до заключението, че мечката не се е изцапала, а е хибрид от два различни вида – полярна  мечка и мечка гризли.

Полярната гризли учените нарекли pizzly. През 2010 г. канадските ловци застреляли още една такава мечка, която се оказала хибрид второ поколение.

Биолозите обясняват, че междувидовата хибридизация се случва. Вярно е, че обикновено животните от различни видове се чифтосват не самостоятелно, а по инициатива на селекционерите. Ето защо от факта да  открият хибридни мечки в природата, учените са малко изненадани.

Естествените ледени бариери изчезват и така откриват пътя за междувидово взаимодействие. „Колкото по-често изолирани видове  се срещнат един с друг, толкова е  по-вероятно, че редки видове животни и техните геноми ще се влеят в  общия набор и преобладаващите видове ще  изчезнат напълно,“ – пишат биолози в статия публикувана в Nature.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.