„Гълфстрийм не умира“

Накъдето и да се обърнете се чува само това: топлото течение Гълфстрийм се мести на север  и може да умре. Но това   наистина ли е така? В търсене на отговор на този глобален  въпрос ви предлагаме   мнения на водещи специалисти по Гълфстрийм.

Ако се вярва  на  новото изследване, Гълфстрийм (Gulf Stream)  по крайбрежието на Източна Канада през последните десетилетия се е преместило малко пО на север от място на историческия си поток, което вероятно се случва заради  човешкото влияние върху климата.

Според учените от Северна Америка и Швейцария  от тези скорошни промени могат да възникнат някои значителни последствия за морския живот (флора и фауна).

Тези метаморфози са маркирани от началото на 1970-те и в много отношения са уникален случай за последните 1800 години от историята на Земята, пишат учените в  списанието на Американската академия на науките (PNAS).

Карстен Шуберт от Федералния институт на водните  науки  и технологии (Eawag/Research Institute of Water Federal Polytechnics) заявява, че за последните 2000 години  Лабрадорското течение е било по-силно от Гълфстрийм. Въпреки това, сега нещата може да се променят.

Доказателство за радикална промяна в  теченията в Атлантическия може да се намерят в коралите, уверени са биохимици и океанографи от Швейцария, Канада и Съединените щати, които забелязали, че студеният  океански Лабрадорски поток, който се движи  по протежение на западното крайбрежие на САЩ е загубил  своето предимство за сметка на Гълфстрийм.

За да проверят своите заключения, учените изследвали изотопния състав на азота в кораловите рифове, които се хранят с органични частици, носени от течението и анализира развитието на цветните им  пръстени за 700 години.

Новото изследване се фокусира върху области, близо до бреговете на Нова Шотландия. Тази област на Атлантика се захранва от Север със  студена вода от Лабрадор, а от  юг – от топлите води на Гълфстрийм. Смесването на тези два потока на водата създава богата на хранителни вещества екосистема за видове като треска, от която се интересуват  големите фирми в риболовната индустрия.

В  Гълфстрийм водата е солена, а тя е  богата на органични частици, но арктическите води на  Лабрадор намаляват хранителните вещества на коралите. Изследователите вярват, че съществува пряка връзка между промените в океанските течения в северната част на Атлантическия  океан и затоплянето, причинено от човешката дейност.

Трябва да се отбележи, тези две течения играят важна роля в глобалното изменение на климата, тъй като те са свързани с Атлантическата мултидекадна осцилация.*

Борис Филин, експерт от Федералната служба на Русия по хидрометеорология и мониторинг на околната среда:

Първо, със сигурност няма начин да се прецени, особено по коралите, защото това е много косвен  метод. На второ място, това изместване на Гълфстрийм, за  което така категорично се изказват учените, нищо драстично не означава. Освен скоростта и посоката на изместване на Гълфстрийм, има още редица фактори, във връзка с които  е много трудно да се определи кой  от тях има по-голям принос за формирането на времето в какъвто и да било отрязък от време.

* Atlantic Multidecadal Oscillation/AMO -циклично изменение на сегашните големи океански и атмосферни процеси в Северния Атлантически океан, което „повишава“ или „понижава“ температурата на повърхността на океана и оказва влияние върху времето в Европа и Съединените щати.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *