Гладът настъпва

Според доклада на международна група от учени, мерките за предотвратяване на глада по света трябва да се вземат сега, съобщава BBC News. В него се казва, че сегашната система е много нестабилна и неминуемо ще доведе до глад, ако не бъде напълно променена. Този доклад е резултат на двугодишно проучване, в което участват 400 експерти от 35 страни.

Според експертите, тази задача трябва да бъде приоритет за всички страни без изключение, особено за страни с развити икономики. Те вярват, че фактори като изменението на климата, недостига на вода и нарастващите цени на енергията са основните пречки за ефективната работа на производителите на храни.

„Ние знаем, че за 20 години, световното население ще нарасне до 8,3 милиарда души, а урбанизация ще доведе до факта, че в градските райони, ще живеят 65-70% от хората. Това означава, че през това време трябва да увеличим производството на храни с 40%, да получаваме 30% повече чиста вода и да  произвеждаме 50% повече енергия. В този случай, ние не може да чакаме 20 или дори 10 години. Мерките трябва да бъдат взети „, – казва Джон Бедингтън  (John Beddington), научен съветник на британското правителство, което е инициатор на проучването.

Експерти смятат, че насърчаването на селското стопанство е важна стъпка в борбата с предстоящия глада по света. Предлага се също така  да се обърне специално внимание на производството на продукти с висока хранителна стойност и развитието на технологии, които намаляват производствените отпадъци. Учените казват, че трябва да защитават хората в развиващите се страни от   държавата, от увеличение на цените на хранителните продукти.

В доклада се отбелязва, че Китай инвестира големи суми пари в земеделието, като  в момента е една от малкото държави, които са успели в една или друга степен да се придвижи към целта за намаляване на глада наполовина, заявена в Целите за развитие на  хилядолетието (Millenium Development Goals, MDG).

Според доклада на Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации  (UN Food and Agriculture Organization, FAO),  гладът по света е преодолян , но броят на гладуващите хора остава неприемливо висок . А в отчета, публикуван от Международния институт за изследване на политиките за прехраната (International Food Policy Research Institute), се казва, че в 29 страни  броят на гладуващите хора остава на тревожно ниво.

Много учени вече съвсем сериозно твърдят, че според експертите на ФАО насекомите могат да помогнат на света да се справи  с несигурността на прехраната в много гладуващи региони. Те са отличен източник на протеини и витамини. В бръмбари, скакалци и пеперуди се съдържат толкова протеини, колкото  като в месото или рибата, а ларвите на насекомите съдържат важни витамини и минерали.

UN Food and Agriculture Organization, FAO

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *