Храната на бъдещето ще я … вдишваме

Отношението на хората към храната постоянно се променя и развива. Научната фантастика много пъти  се е опитвала да си представи каква би била   храната на бъдещето. Но всичките досегашни предположения избледняват пред  новото изобретение на учени. Те са разработили футуристичен начин на хранене – храните в най-скоро време просто ще … вдишваме, твърдят експерти.

Устройството, наречено Le Whaf , представлява подобие на малък аквариум. В него се отглежда годен  за консумация… дим. Той може да се излее в чаша и да се поглъща със специална тръба. Вкусовите усещания в същото време са не по-малко ярки, отколкото при хранене по обичайния начин, а броят на калориите е минимален.

Засега машините Le Whaf са само две. Но експерти смятат, че вафинг (whafing) скоро ще завоюва целия свят и ще се превърне в нов популярен начин за закуска, обяд или вечеря. Устройството, което възпроизвежда годен  за консумация дим, ще излезе на пазара във Франция през тази есен и ще струва 85 лири стерлинги (около $ 135).

Вътре в Le Whaf има хиляди пиезоелектрически кристали. Когато включите уреда те вибрират и създават звукови вълни, които, от своя страна, въздействат на течността под различно налягание, като я превръщат в пара. Въпреки това, на обикновените хора да разбират тези тънкости, няма да им  се наложи. Само трябва да си купят  специален плик, който съдържа  едно или друго ястие . По същия начин може да    се трансформират и напитки. Човек трябва само да ги изсипе в Le Whaf и да включи  уреда.

Изобретателят на устройството,   професор Дейвид Едуардс  от Харвард, често е оприличаван на Уили Уонк  (героят на приказката „Чарли и шоколадовата фабрика“), отколкото с Айнщайн, пише „Дейли мейл“. „Представете си един ресторант, където  вместо да седите на една маса, обикаляте в различни стаи. В една може да се насладите на картофи, а  в другата на стек „- си мечтае ученият.

Related Posts

2 thoughts on “Храната на бъдещето ще я … вдишваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *