Ислямът – осъзнатият избор на британците?

Броят на британците, които приемат исляма през последните десет години почти се е удвоил. Тези данни са представени в изследване, публикувано във вторник от  вестник Independent.

Тази цифра е учудващa, поради факта, че в резултат на растежа и разпространението на ислямския екстремизъм, британските мюсюлмани се сблъскват с по-строг контрол и с  по-тежки критики,  отколкото всяка друга религиозна общност.

Както пише Independent, броят на новопокръстените мюсюлмани, живеещи във Великобритания, е трудно да се определи точно, защото в данните от преброяването не се прави  разлика между религиозния човек, приел новата вяра и на родения в нея. Според предишните оценки, броят на хората, които са приели исляма във Великобритания, се колебае между 14 000 и  25 000 души, се казва в британския вестник.

Но едно ново проучване изследователския център „Въпроси на вярата“ показва, че реалната цифра може да достигне 100,000 души, защото всяка година новите хора, приели исляма   са не по-малко от 5 000 годишно.

Използвайки данни от преброяването в Шотландия през 2001 г., учените открили, че броят на приелите исляма  британски жители през същата година достига 60 699 души.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *