Ледени комети може да „изключат“ Слънцето?

През декември 2010 г. астрономическата обсерватория SOHO  е регистрирала безпрецедентно явление в историята на наблюденията: в рамките на десет дни  нашето Слънце е атакувано двадесет и пет комети! Небесните агресори са парчета лед. Според учените, това може да означава, че към Слънцето се приближава някакъв огромен космически обект.

Апаратът SOHO е изстрелян още през 1995 година. Монтираният на борда на сондата коронограф е предназначен за наблюдение на Слънцето и събиране на информация за такива характеристики като състоянието на короната, атмосферата и слънчевия вятър. В неговите задължение влиза и това да регистрира  комети.

Около 85 на сто от кометите,  открити с помощта на  SOHO, принадлежат към т. нар. група на Creutz.

Астрономите смятат, че всички обекти от тази група – са частици от една огромна комета, разрушила се преди векове. Като правило, преминавайки на близко разстояние от Слънцето, кометите   просто изгарят. Вярно е обаче, че има случаи, когато те остават непокътнати, като кометата  96R, която е в орбита около Слънцето.

Падащите на Слънцето комети отдавна са известни на астрономите, буквално от самото начало на системните наблюдения на светилото. Те представляват части от космически лед, размерът на всяка от които не надвишава десет метра в диаметър. Но обикновено   близо до Слънцето се приближава не повече от една комета на ден. Толкова интензивна бомбардировка може да означава, че в близко бъдеще  в близост до светилото ще се приближи  някакво гигантско небесно тяло.

Редовно пресата се залива със съобщения за това, че според тях, Земята ще се сблъска с многобройни заплахи от космоса. Или към нас ще се приближи космическо тяло, което носи гибел, или  слънцето ще спре да свети, или обратното- ще започне да грее с убийствени температури …

Впрочем тези апокалиптични пророчества са правени през цялата история на човечеството. Авторът на „Градовете на Слънцето“ Томазо Кампанела прогнозира, че Земята ще умре през 1603 г. от сблъсък със Слънцето! А на 18-ти май, 1910 на Земята е трябвало да комета, чиято  опашката се състои от отровни цианиди. В продажба са пуснати специални капсули с противоотрова, които спасявата от сигурна смърт. Но така и не се наложило да ги ползват.

Освен това  Земята може да бъде застрашена от така наречените скитащи  планети, които поради гравитационни катаклизми са излезли от орбитите си в момента се носят из космоса, измествайки от орбитите им други планети. В нашата галактика има доста такива….

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *