Невероятно: Слънцето изгря в Гренландия два дена по-рано

Градът  Llulissat, който във всички отношения  може да претендира  за най-скучното място на земята, се прослави с преждевременния изгрев на слънцето. Утрото там дошло  два дни по-рано от предвиденото (след полярната нощ).

А фурор сред научната общност предизвика най-обикновено събитие: настъпващото. Проблемът е, че утрото е настъпило в Llulissate (datsk. Jakobshavn), гренландско градче с население от 4500 жители, което се намира зад Северния полярен кръг. И при това два дни по-рано от определеното време. Обяснение за това явление не е дадено от учените, но за сметка на това се разпространяват все по- нелепи  теории,  почти толкова абсурдни, както в таблоидите за извънземните и края на света.

И така жителите на  Llullisata виждат изгрева на слънцето на 11 януари. Според съобщения в пресата, слънцето не е трябвало да се появи по-рано от януари 13. На първо място, трябва да се сравнят данните от астрономическите таблици. Ето таблица на изгрева и залеза на координатите на W051 06 N69 13:

Както се вижда от таблицата, която любезно е предоставена от сайта Astronomical Applications Department, наистина в Гренландия чукчите в палатките са очаквали зората чак след два дни. Въпреки това, доста надеждни източници потвърждават появата на слънцето два дни преди очакваната дата – 11 януари.

Съществува хипотеза, че необичайна рефракция е причинила илюзията за изгрев на слънцето. Още повече изгряващото слънце е явление, съвсем точно и грешка от два дни със сигурност не може да има, дори в Гренландия. Грешки от този вид са непознати за науката.

globalist.org.ua

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *