Определиха старта на експедицията до Алфа Кентавър

В краткосрочен план  човечеството ще постигне значителен напредък в духа на научно-фантастичен филм „Стар Трек“. Организацията на пълноценен  междузвезден полет би била възможна след по-малко от 200 години, а преди края на хилядолетието хората ще може да завладее и междугалактическото пространство.

Тези заключения са направени от Марк Милис – бивш специалист на НАСА, който преди това е работил по проекти на реактивни двигатели. Според учения,  през XXI век  хората не могат да правят никакви междузвездни полети, а космическите кораби, които се разработват в момента, ще са морално остарели до края на века.

Ако не се вземат под внимание разходите, политиката и всички други променливи, казва Милис, то през 2196 година човечеството може да се научи да произвежда енергия, която би била достатъчна за междузвездни полети. С уговорката, че в следващите 100-150 години не настъпи някакъв голям  пробив в развитието на енергийните източници.

Марк Милис в течение на 27 години е участвал в събирането и анализа на статистически данни за разходите за енергия за космически мисии от различни типове.

Като пример,Милис е избрал два варианта на междузвездни полети –  на колониален междузвезден космически кораб, който няма крайна цел на летенето и пътуващ с надеждата, че по пътя си може да намери свят, подходящ за колонизация. Като втора мисия е избрана продължителност  на полета от 75 години до  Алфа Кентавър.

Оказа се, че за старта и ускоряването на космически кораб с 500 човека на борда, летящ еднопосочно и в произволна посока, се изисква  използването на екзадажаул – енергия, която потребява  цялото човечество на Земята за една година. За кораб, който пътува към Алфа Кентавър,   ще трябва енергия, която е десет пъти повече – за спиране на кораба при наближаването на звездата.

В днешно време хората като не разполагат с такива количества енергия. Така стартирането на космически кораб с 500 членове на екипажа няма да бъде възможно преди 2200 г. , а оборудването на експедиция до Алфа Кентавър – не по-рано от 2500.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *