Откриха огромна пещера, в която може да лети самолет – снимки

Във Виетнам се намира най-голямата проучена пещера в света. Тя се крие в джунглите на Виетнам. Екипът пещерняци с помощта на местен фермер реши да я  разгледа в дълбочина.

Поривите на вятъра показват на ловците на пещерите местонахождението на пещерната кухина Hang Син Doong. Хауърд и Деб Лимберт, съпруг и съпруга от  екипа спелеолози започнаха да изследват пещерата през 2009 г. и скоро   намират място, където прониква джунглата и слънчева светлина.

Дарил Грейнджър от университета „Пардю“ и част от екипа, който е изучавал  пещерата през 2010 г., казва, че в някои части на пещерата, може  спокойно да лети самолет – въпреки че те вероятно няма да направят това, иронизира  discovery.com.

Изследваните почти 6 500 метра от пещерата показват, че на някои места тя достига височина от 200 метра и ширина  от 80 метра.

Независимо от факта, че в светът има по-дълги и по-дълбоки пещери, подземните мащаби правят новооткрита пещера най-огромната в света, изпреварвайки по този начин  предишния притежател на световния  рекорд –  Deer Cave на остров Борнео.

[nggallery id=18]

Related Posts

2 thoughts on “Откриха огромна пещера, в която може да лети самолет – снимки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *