Супервулкан до Неапол може да унищожи Европа

Преди две хиляди години  Везувий унищожава Помпей. Но днес опасността е друг вулкан, намиращ се на Флегрейските полета, близо до Неапол, който е много по-голям и смъртоносен. Изригването на този  супервулкан е способно да унищожи почти цяла Европа, а облакът от  пепелта му може да провокира намаляване на температурата в повечето региони на планетата.

Всичко е започнало с регистрацията на хиляди малки земетресения близо до Неапол, а Националният институт по геофизика и вулканология установява, че тези земетресения не са от Везувий, а  от друг  по-голям вулкан.

Територията около Флегрейските полета всъщност влиза и част от морето към остров  Капри, което е сериозен проблем: когато магмата влиза в контакт с водата – изригването ще бъде много по-мощно.
В областта вече има екип от британски учени, които изследват възможността дали това чудовищно изригване може да се случи.

В момента кметът  на Неапол, Роза Русо Йерволино е преустановила всички изследвания и свика извънредно заседание за да се намери най-доброто решение.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *