Свръхспособностите на делфините са факт

Делфините са способни да  повтарят точно движенията на своите събратя, дори и да не виждат това, което те правят.

Както пише „Дейли мейл“, тази способност на морските бозайници е открита от специалисти в  центъра за проучване делфини, разположен на  архипелага Флорида-Кис на югоизточното крайбрежие на Съединените щати.

В хода на продължилият 11 седмици експеримент, включващ три бутилконоси делфини, на едно от животните поставяли специални очила, покриващи очите му. Другите две били заставяни да  правят 19 различни дейности, включително да издават различни звуци и да се движат по определен начин. В тези случай, „слепият“ делфин на име Танер, повтарял със забележителна точност поведението на партньорите си.

Организаторите на експеримента все още не може обяснят как точно делфините може да правят този трик. Директорът на центъра д-р Кели Джекола смята, че един от най-вероятните начини е ехолокацията – способността да се получи информация за околните предмети с помощта на излъчвани звукови вълни във вода.

„Делфините  използват за ехолокация сонар, подобен на този, притежавани от прилепите. По този начин, делфините е напълно възможно, да „виждат“ поведението на своите другари „, – казва Джекола. Възможно е също така,   делфините да са в състояние да разберат какво правят другите им събратя, тълкувайки издаваните от тях характерни звуци. „Ако аз ви помоля да затворите очи и плесна с ръце, можете да повторите моето действие, ако чуето този отличителен звук“ – казва експертът. Според Джекола делфините са в състояние   дори,  повече или по-малко добре , да повтарят действията и на човека.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *