Darpa иска да създаде микроби, които са програмирани да живеят вечно

Darpa, дясната ръка по високотехнологични изследвания и разработки на Пентагона, доведе синтетичната биология до ново ниво на ужаса. През 2011 г. агенцията е отделила шест милиона долара за нова програма, наречена BioDesign, която ще се опита да отстрани „случайния фактор на естествената еволюция“ и да създаде изкуствен организъм със специални характеристики, като например микроорганизми, които ще почистват нефтени петна, или кожни клетки, които военните лекари могат да използват, за възстановявае след наранявания.
И Darpa иска да създаде микроби, които са програмирани да живеят вечно. Но за всеки случай ще бъдат снабдени с функция за самоунищожение.

Но функцията на самоунищожение, която трябва да унищожи клетките в даден момент или при напускане на зададения тип местообитание, много слабо е тествана извън лабораторията.
Няма начин за ограничаване на взаимодействието на клетките с други клетки и с околната среда. Няма гаранция, че клетките не мутират или се възпроизвеждат неправилно; изкуствено възпроизведените клетки на кожата, например, може да излязат извън контрол и да предизвикат някакви форми на рак.

Както и не съществува способ, който да гарантира, че тези синтетични организми няма да споделят генетичен материал с други организми, давайки живот на неизвестно какви и с неизвестни възможности микроби.
„Инженерите се надяват, че те биха могли да създадат организми, които се държат в съответствие със зададените им характеристики“, казва професорът по биология в Университета на Ню Йорк Дейвид Дж. Грешам. „Но след като бъдат пуснати в селективни среди, еволюцията на тези организми ще играе значителна роля.“

Безсмъртните бактерии или неуязвимите вируси може и да се избегнат, но вероятността синтезираните от Darpa ДНК да бъдат ведрени в други организми все още е много голяма.

„ДНК се прехвърлят от един организъм в друг и това се случва през цялото време“, казва ръководителят на Центъра за инфекциозни болести от Уиверситета в Аризона Рой Къртис.

„Кой е най-лошият случай?“ пита един от изследователите от проекта по синтетична биология Тод Кайкен.

„Функцията на самоунищожението няма да сработи, а след това клетката ше започне да мутира и дели, което е нормален процес за организма.

Или самоунищожението ще сработи много добре: представете си, оборудвани с функции за самоунищожение на организма бактерии може да образуват хибрид с микроби, вградени в хранителната верига, което води до масово изчезване на видове. За сравнение- последиците от нефтените разливи ще са като лека закачка.

Развитието на изкуствената биология не спира, но научното братство трябва да гледа с четири очи. Според експертите по биоетика Милдред Чо и Дейвид Релман, създаването на „ефективни механизми за контрол“ ще бъде трудно, но необходимо.

Related Posts

One thought on “Darpa иска да създаде микроби, които са програмирани да живеят вечно

  1. Може би вече се тестват подобни организми! Масовата смърт на птици и животни миналата година, без видима причина в различни части на света!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *