Делфините намериха общ език с хората

Ако се съди по резултатите от проучване, публикувано в списание Acta Astronautica, делфините са потвърдили, че по право се смятат за същества с най- развит интелект сред всички представители на животинския свят.

Живеещите в плен делфини отдавна се научили да отговорят на команди, като получават за това награда под формата на прясна риба.
Само че сега  в рамките на проекта „Див делфин“ в гр. Юпитер (Флорида) биолози за първи път са успели да влязат  в двустранен процес на общуване с делфините.

„Много учени се опитват да комуникират с делфините, използвайки риба като награда. Но е рядкост делфините да искат да говорят с нас „- така „Дейли мейл“ цитира ръководителя на изследователския екип.

Д-р Денис Херцинг и неговите помощници разработили примитивна форма на общуване, езикови единици на която са звуци и визуални символи.
Техническа база на експеримента е специална подводна клавиатура, състояща се от топки-клавиши с изибразени на тях символи и свързани със сигнална система, която генерира различни звуци. С този реквизит  делфини и хора получили възможността да си изпращат съобщения един на друг.

Например, когато   делфин  натиска с носа си определен клавиш, изследователите   хвърляли във водата съответстващ на символа предмет. Ако делфинът избирал да издаде звук, съответстващ на тона на клавиша, то получавал съответния предмет, без да докосва клавиатурата.

В продължение на три години, биолози са провели 40 половинчасови  сеанси по тази образователна игра. Учените забелязали, че с най-голямо  удоволствие в интерактивната комуникация се включват младите женски делфини. Мъжките не били толкова склонни да контактуват с хората.
Д-р Херцинг обяснява този факт с това, че женските предпочитат да си  играят, докато не ги погълнат грижите за потомството.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *