Изобретения, които убиха създателите си

След нелепата смърт на собственика на фирмата за производство на самоходни скутери Segway, който се разби, карайки своето изобретение, журналистите направиха  списък на най-смъртоносните изобретения.

Джими Хеселден  създава компанията Segway,   произвеждаща   популярния двуколесен скутер на жироскопи (на снимката). На 26-ти септември м.г. полицията откри в река Уорф, разположена в Северен Йоркшир, тялото на мултимилионера. Оказа се, че Heselden се е возил на един от своите скутери и е паднал от скала в реката.

Какви други изобретения са довели до тъжен край   своите създатели?

Най-смъртоносните изобретения в историята на авиацията. В зората на производството на  различни летателни апарати, изобретателите, които  са рискували живота и здравето, са многобройни. Така например  мюсюлманският учен Исмаил ибн Хамад ал-Джавари е бил убеден, че конструкцията му от дървени криле, ще му позволи да лети. Това  се случва преди около 1000 години. Уви,   самолетът на  Ал Джавари не успява да се задържи във въздуха. Неговият създател бързо разбира това, когато паднал  с творението си като камък от висока джамия.

Тази традиция на „Икарите“ е продължила   много векове. Големият немски авиационен пионер Ото Лилиентал умира през 1896 г. по време на тренировъчен полет. Французинът Франсис Райхелт  е убеден, че е създал функционален парашут, когато прави скок от Айфеловата кула през 1912 година. Приятелите му го молели първо да направи тест с някакво чучело, но  Франсис не искал и да чуе и загинал.

Големият полски физик  Мария Кюри , чиято работа доведе до откриването на полония и радия, получи  две Нобелови награди. Уви, през 1934 тя умира от левкемия, която е причинена от прекалено дългото и излагане на радиоактивните материали.

Най-горчивата по степен на ирония смърт застига Хенри Уинстенли  – създател на морските фарове. През 1703 той  се изгубва в морето. А най-известният популяризатор на състезания по бягане в света, Джим Фикс е починал   от спиране на сърдечната дейност ..по време на бягане .

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *